L’Església catòlica a Catalunya

Les 10 diòcesis amb seu a Catalunya han presentat el fulletó L’Església catòlica, que vol mostrar de forma gràfica i sintètica el treball realitzat per l’Església a Catalunya durant un any.

L’any 2007 l’Església es va comprometre a presentar cada any una memòria justificativa de les quantitats rebudes de l’Estat, així com el destí de les mateixes. Aquesta informació s´ha anat proporcionant en els darrers anys a nivell de tot Espanya. La prestigiosa auditora internacional PwC, a requeriment de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), ha realitzat en els darrers cinc anys un informe d’Assegurament raonable sobre aquesta memòria amb la conclusió que la memòria ha estat confeccionada de forma adequada i fiable en tots els seus aspectes significatius, d’acord amb el manual d’elaboració de la Memòria Anual d’Activitats de la CEE. A partir d’aquestes dades, les 10 diòcesis amb seu a Catalunya, fruit de la seva voluntat de transparència amb la societat, han volgut confeccionar i donar a conèixer la Memòria Anual d’activitats de totes les diòcesis catalanes.

L’Església a Catalunya s’estructura en 10 diòcesis que integren 2.117 parròquies ateses per 1.564 preveres, als que cal afegir l’activitat  de 5.764 religiosos, diaques permanents i milers de laics i laiques.

Hi ha també centenars de monestirs i comunitats de vida consagrada que realitzen la missió de l’Església des de camps com l’educació, la formació, l’assistència sanitària i social. També la dedicació d’entitats religioses, confraries, associacions, moviments…

L’Església a Catalunya és una Església que s’obre a la missió arreu del món, que atén l’administració dels sagraments a les parròquies amb més de 4.000 celebracions del matrimoni cada any, quasi 20.000 baptismes, 17.248 celebracions de primera comunió i 6.351 administracions del sagrament de la confirmació. Hi ha 7.758 catequistes que atenen la catequesi a les parròquies.

L’Església a Catalunya es fa present als hospitals i a les residències d’ancians, i també a les presons. Presta atenció i acompanyament a famílies, joves, immigrants, refugiats, dones del carrer, gitanos, apostolat del mar, la pastoral de la carretera…

Càritas amb més de 13.000 voluntaris atén persones en tots els àmbits caritatius i assistencials, i a més altres institucions catòliques d’ajut als pobres i marginats, fan que l’Església Catòlica sigui la institució que més treballa en aquest camp al nostre país.

En l’àmbit de l’ensenyament, l’Església presta un servei molt gran a través de 381 centres educatius catòlics que atenen més de 237.000 infants i joves.

L’Església té cura de les esglésies parroquials i les catedrals, els monestirs i els convents, molts d’ells obres d’art de primer nivell. La dedicació a la cultura (arquitectura, escultura, pintura, música…) des de l’Església és impressionant. I ho fa amb pocs recursos,  proporcionant importants estalvis a l’estat i un gran servei al poble.

L’Església fomenta i purifica la pietat popular. Milers d’aplecs, processons, trobades, jubileus… es fan al voltant de la devoció cristiana a Jesucrist, la Mare de Déu o els sants.

L’Església realitza la seva tasca amb la dedicació de moltes persones. Gràcies a la X de la Declaració de la Renda arriba a les diòcesis catalanes el 22% dels seus recursos econòmics. És així com els catalans que ho desitgen destinen el 0,7% dels seus impostos a sostenir la tasca de l’Església. La resta dels recursos de les diòcesis provenen d’altres fonts, com les aportacions voluntàries dels fidels i la gestió dels seus propis recursos.

Les diòcesis amb seu a Catalunya agraeixen un any més el compromís de totes les persones que col·laboren d’alguna manera en la realització de la seva tasca, lliurant el seu temps, el seu treball, el seu coneixement i els seus recursos, i marcant la X a favor de l’Església.

Norbert Miracle, vicesecretari de la CET

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies